spectrul electromagnetic
SC. SERVICOM PRODEXIM SRL
CUI RO3003397; J40/28519/1992
BUCURESTI, STR.RAUL VEDEA, NR.8A
Email: scservicom@gmail.com; servicom@europe.com

Tel.Vodafone:0732408283 , Tel.Romtelecom: 0216820134

Calitatea...masura profesionalismului !!!

-Dimensionari

Din cele prezentate in primele doua sectiuni putem concluziona, fara a va plictisi cu formule fizice complicate, ca puterea electrica maxim debitata de un metru patrat de panou fotovoltaic de calitate nu poate depasi, tehnico-fizic vorbind, 200 W/mp (luand in calcul randamentul maxim !).
Valoarea medie zilnica a energiei electrice debitate de un metru patrat de panou fotovoltaic de calitate, energie ce poate fi stocata in acumulatori nu poate depasi, tehnico-fizic vorbind, aproximativ 800 Wh/mp/zi (pentru cazurile in care se folosesc sisteme de orientare a panoului dupa soare, la un randament maxim !); pentru sisteme fixe valoarea este de aprox.500 Wh/mp/zi ! (luand in calcul randamentul maxim !).

Avem acum destule date pentru a dimensiona suprafata utila a panourilor fotovoltaice necesare acoperirii consumului electric zilnic pentru o gospodarie obisnuita:
3000Wh : 500 Wh/mp = 6 mp.
Diferenta energetica in surplus vara (in medie 250 Wh/mp) poate fi stocata si cheltuita in timpul iernii, asigurindu-se astfel continuitate in acoperirea consumului energetic pe tot anul, sau mai avantajos livrata retelei nationale, pentru ca apoi iarna sa o primim inapoi de la aceasta !!!
Fig.1

Fig.1

fig. 1.Caracteristica U;I
Fig.1
Fig. 2

Fig. 2

fig. 2.Caracteristica P;U
Fig.2
Tensiunea utilă a celulelor fotovoltaice, ca şi intensitatea curentului electric asigurat, depind semnificativ de natura materialului semiconductor utilizat la fabricaţie, ca şi de dimensiunile acestor celule.
În figura 1. este reprezentată variaţia tensiunii şi a intensităţii curentului electric asigurate de o celulă fotovoltaică realizată din siliciu şi având dimensiunile de 10x10cm.
Se observă că tensiunea maximă care poate fi asigurată de celulele fotovoltaice realizate din acest material este de aproximativ 0,5V. Valoarea tensiunii maxime care poate fi asigurată, depinde foarte puţin de intensitatea radiaţiei solare, dar valoarea intensităţii curentului electric prezintâ o variaţie între 0,4A în cazul unei radiaţii solare de 200W/m2 şi 2,2A în cazul unei radiaţii solare de 1000W/m2.

Considerând că tensiunea este de U=0,5V şi intensitatea curentului electric este I=2A, se poate calcula puterea asigurată de o celulă din Si de 100cm2: P=0,5·2=1W. Această valoare redusă a puterii, arată că este evidentă necesitatea de a lega mai multe celule fotovoltaice în serie, pentru a se obţine panouri fotovoltaice capabile să asigure o putere electrică semnificativă. Din acest motiv şi dimensiunile panourilor sunt semnificative. Considerând un panou realizat din 10x10 celule fotovoltaice de tipul celor prezentate anterior, dimensiunile acestuia vor fi 100x100cm=1mp, iar acest panou va putea să asigure o putere de 10x10x1W=100W.

Analizând curba puterii prezentate in fig. 2. se observă că valoarea maximă a puterii se obţine în punctul în care intensitatea curentului electric generat de celula fotovoltaică începe să scadă. Acel punct de pe curba de variaţie a intensităţii curentului electric, este numit punct de putere maximă, iar puterea maximă corespunzătoare, poartă denumirea de putere în punctul de putere maximă. Se observă şi ca în condiţiile în care s-a considerat că intensitatea curentului electric este de 3A, ceea ce corespunde unei intensităţi foarte mari a radiaţiei solare şi unei construcţii foarte performante a celulei fotovoltaice, puterea maximă pe care o poate atinge celula fotovoltaică este de cca. 1,35W, ceea ce sugerează din nou necesitatea legării în serie a mai multor celule în vedrea obţinerii unor panouri fotovoltaice capabile să asigure puteri de cca. 10…250W la diferente de potential electric optime pentru incarcarea acumulatorilor.

Trebuie menţionat şi faptul că performanţa panourilor fotovoltaice este dependenta de temperatură. Astfel cu cât creşte temperatura, cu atât scade şi eficienţa panourilor fotovoltaice de a converti energia radiaţiei solare în curent electric. Se poate considera, ca valoare orientativă, o reducere a eficienţei panourilor fotovoltaice cu 0,5%, pentru fiecare grad de creştere a temperaturii. De regulă performanţele electrice ale panourilor fotovoltaice sunt indicate la temperatura de 25°C. Este evident că din acest punct de vedere, cea mai eficientă conversie a energiei solare în energie electrică este realizată în spaţiul cosmic, unde temperatura este apropiată de 0 K.

Mai jos va prezentam o schema de montaj a unui sistem fotovoltaic !
Pentru proiectare, livrare si montajul unor astfel de sisteme va asteptam sa ne contactati !!!
Sistem pentru producerea simultană a curentului continuu şi altenativ
Sistem pentru producerea simultană a curentului continuu şi altenativ
Recieve news about this website directly to your mailbox
Partea de jos a paginii web
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one